În ultimii ani, educația românească a trecut printr-o mulțime de greutăți, de la trecerea la orele de curs online în perioada pandemiei, la subfinanțare și la cea mai mare grevă a cadrelor didactice din ultimii 18 ani.  Aceste provocării au dovedit nevoia acută de implicare și transparență din partea decidenților politici în ceea ce privește viitorul educației în țara noastră.

 

Există o singură modalitate de avea echilibru în ceea ce privește educația, și, mai exact, deschiderea tuturor autorităților de la nivel național și, mai important, de la nivel local. De aceea, am lansat o scrisoare de angajament pentru viitorii decidenți, aleși pe 9 iunie. Câteva dintre demersurile pe care ne dorim ca aceștia să le aplice și să le respecte pe tot parcursul mandatului sunt:

 

  • Solicităm demersuri care să prevină și să combată abandonul școlar din rândul elevilor de pe raza localității, pentru ca numărul de 4500 de elevi români de clasa a VIII-a care au abandonat școala în anul 2023 să fie redus drastic.

 

  • Solicităm să sprijiniți proiecte ale școlilor, elevilor, profesorilor, părinților și a organizaților neguvernamentale cu activitate în domeniul educației.

 

 

  • Solicităm să sprijiniți o educație incluzivă pentru toți elevii, iar prin activitatățile educaționale și culturale desfășurate de autoritatea publică locală, să facilitați accesul tuturor elevilor, prin instrumente care să le permită celor cu dizabilități să participe la acestea. Interzicerea participării elevilor la orele de curs pe bază de gen este inacceptabilă, iar cazul de la Bihor trebuie să ne amintească de acest lucru.

 

  • Solicităm modernizarea internatelor și cantinele școlare din localitate, astfel încât tragedii precum cea de la liceul Odorheiu Secuiesc să nu mai aibă loc.

 

 

  • Solicităm derularea de demersuri care să provină sarcinile nedorite în rândul elevilor, astfel încât să nu mai existe județe la fel ca Mureș, cu 931 de cazuri de mame minore. Din 749 de mame cu vârsta sub 15 ani, 29 sunt deja la a doua naștere și cele mai multe sunt din Mureș.

 

  • Solicităm să le fie asigurat transportul public local și județean gratuit elevilor pe tot parcursul anului școlar. Este inadmisibil ca elevii să plătească sume colosale pentru transport pentru a putea beneficia de educație, așa cum se întâmpla în Hunedoara, unde elevii cu o situație financiară precară se rezumau la a merge kilometrii întregi pe jos sau a merge la școală doar două zile pe săptămână deoarece nu își permiteau prețul transportului în comun.

 

 

  • Solicităm demararea de proiecte care să crească nivelul de literație în rândul elevilor și, implicit, să scadă rata de analfabetism funcțional la nivel național. Statisticile arată că performanțele elevilor de 15 ani, aflați aproape de încheierea învățământului obligatoriu sunt pe penultimul loc din Uniunea Europeană. De asemenea, nu ne mai dorim să fim în situașia în care să fim codași la testele PISA, iar acest lucru poate fi schimbat doar printr-un efort comun.

 

  • Solicităm luarea de măsuri reale pentru a proteja tinerii de pericolul consumului de droguri, să sprijiniți proiecte și demersuri menite să combată atât consumul cât și traficul de substanțe ilicite. Având în vedere numărul îngrijorător de consumatori în rândul tinerilor și tragediile frecvente, încurajăm derularea de programe pentru sprijinul acestora pe întreaga perioadă de recuperare.

 

Lupta de a construi un sistem educațional bazat pe nevoile elevilor este departe de a fi câștigată. Din păcate, pe parcursul anilor de reprezentare a elevilor ne-am întâlnit cu politicieni care se încadrau în tipologiile create de I.L. Caragiale, care preferau să își acopere ochii și urechile când se confruntau cu probleme care îi priveau pe cei implicați în procesul educațional. Doar prin eforturi comune vom putea pune bazele unui sistem educațional unde elevii sunt încurajați să își găsească menirea, cadrele didactice să își urmeze vocația.

 

De aceea, apelăm la viitorii decidenți de la nivel local: semnați scrisoarea de angajament și asumați-vă în mod real că o prioritate din posibilul mandat va fi educația! Dovediți faptul că nu sunteți la fel ca oamenii politici cu care suntem cu toții obișnuiți, care își urmăresc doar propriile interese. Depinde de voi, viitori decidenți să creați un climat în localitatea voastră în care învățământul să fie pus pe un loc înalt în lista priorităților.

 

Vă invităm să accesați site-ul nostru dedicat acestei inițiative (alegeri-locale.consiliulelevilor.ro) și să deveniți semnatari ai scrisorii de angajament! Cele 21 de puncte ale angajamentului reprezintă minimul pe care orice autoritate ar trebui să îl depună pentru acest domeniu cheie din societatea noastră.

Lasă un comentariu

Despre noi

Consiliul Județean al Elevilor Alba este unica structură de reprezentare a elevilor din județul nostru, care apără drepturile și interesele acestora.