În rândurile ce urmează, vom dezbate un subiect intim cu care din păcate mulți elevi se confruntă și le este teamă să recunoască, anume, efectele violenței și a bullyingului din școli.

Ce este violența școlară?

Violența școlară reprezintă o acțiune destul de des întâlnită în școlile contemporane. Aceasta poate limita dreptul fundamental la educație a zeci de mii de elevi și trebuie raportată cu cea mai rapidă ocazie, fie conducerii din instituție sau părinților, fie agenților de poliție. Indiferent de forma pe care această violență o ia, fizică, psihologică, bullying, pentru a o combate este necesară înțelegerea cauzelor și manifestărilor sale.

Aproximativ 1 din 3 elevi din lume a fost victima bullyingului și aproximativ 43% din elevii care au fost agresați sau hărțuiți nu cer ajutor.

Cum se manifestă și ce efecte poate genera?

Elevii noștri trebuie să fie conștienți de anumite aspecte legate de această temă. Să știe care este gravitatea riscului la care se expun, dar și cum să îl prevină.

De cele mai multe ori, atacurile verbale au un efect mult mai grav decât cele fizice și au tendința să se repete. Victima poate să aibă aspect diferit față de restul colegilor  (purtarea unei perechi de ochelari), poate să provină dintr-un alt mediu, altă etnie sau poate emana în jur vulnerabilitate. Astfel, cei care se cred superiori îl vor dezintegra, cu motiv sau nu, adresându-i diferite porecle sau vorbe urâte. Această situație este o formă de violență psihologică sau bullying, iar dacă se ajunge și la agresiune fizică, clar trebuie raportată unui adult. Din cauza insultelor pe care un elev le poate primi la adresa sa, el poate dezvolta atacuri de panică, stări de anxietate, dar și teama de a mai veni la școală. Se va închide în el și nu va avea puterea să vorbească despre problema sa sau să își exprime părerea în legătură cu un subiect. Pe lângă victimă și agresor, un al treilea factor în violența școlară sunt martorii. Dacă nu acționează și au o atitudine pasivă, chiar dacă nu lovesc verbal sau fizic, tot vor avea o influență negativă asupra victimei, pentru că permit să se întâmple asemenea acte în jurul lor. Așa, persoana agresată va deveni și mai timidă decât este.

Un alt tip de violență școlară este abuzul, care vine din partea profesorului. În momentul în care dascălul ne adresează niște cuvinte de dispreț sau dezcurajatoare, ne pierdem încrederea în sine și nu putem aspira spre idei mărețe. Această violență școlară, dacă nu este tratată, poate rămâne o influență negativă în viața noastră și ne va face să fim nesiguri pe ideile noastre pentru viitor, pentru că nu știm dacă sunt potrivite și ne vom teme mereu de părerea celor din jur.

Totodată, ca să reușim să înțelegem motivul violenței școlare trebuie să analizăm și agresorul. Precum victima, acesta poate avea problemele sale, cum ar fi certuri între părinți sau cu părinții acasă, stare financiară scăzută etc. Aceste lucruri o să îl determine să își reverse furia în societate pe asemenea persoane, mai puțin sociabile.

Cum putem evita violența în școală?

Pentru a preveni efectele bullying-ului, este util să ne deschidem, în primul rând, părinților, pentru că ei sunt cei care ne vor în permanență binele și așa putem lua legătura și cu o persoană din domeniul psihologic. Astfel, reușim să depășim momentele grele de la școală și vom ști cum să le gestionăm. Violența școlară trebuie adusă la cunoștiință unui cadru didactic, dar și directorului, acesta ajutând prin implementarea unui set de reguli sau introducerea unor consiliere școlare.

Este important să putem vorbi cu un adult despre ceea ce se întâmplă cu noi, așa efectele violenței nu vor mai fi atât de grave și vom avea mai multă încredere în noi.

Lasă un comentariu

Despre noi

Consiliul Județean al Elevilor Alba este unica structură de reprezentare a elevilor din județul nostru, care apără drepturile și interesele acestora.